Denver, CO Architects

Fort Worth Polytechnic Heights Neighborhood Police Station

  • Fort Worth, TX

Housing neighborhood patrol and citywide traffic divisions, the building brings a civic scale and dignity appropriate for the suburban community it serves. Expansive glass creates a towering lantern of safety and celebrates the transparent connection to the policing operations within. Brick, plaster, and steel panels reflect the mixed residential/institutional surroundings. The facility replaces aging buildings and is poised to be a catalyst for revitalization. The building’s orientation minimizes heat gain and maximizes daylight. Its placement allows for maintaining existing operations during construction. With parking below, the main level contains the public lobby, patrol and traffic areas, and officer’s “main street.” The upper level contains community spaces, fitness center, locker rooms, and lounge area. Public gardens lead to the lobby, while secure officer parking and entry are on the opposite side. To encourage interaction between patrol and traffic operations, shared facilities are centrally positioned, providing opportunity for dialog resulting in better law enforcement.

Perkins Will, Roth Sheppard Architects, associated architects